Zyskujący na popularności pyłek pszczeli jest produktem niezwykle wartościowym i bogatym w składniki odżywcze. To wszystko sprawia, że zaliczany jest do grupy tzw. superfoods – nieprzetworzonego, wyjątkowo zdrowego jedzenia. Niektórych z nas jednak przed stosowaniem pyłku pszczelego powstrzymuje niewiedza o tym, jak jeść pyłek pszczeli. Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Czym jest pyłek pszczeli?
Zacznijmy od przybliżenia, czym w ogóle jest pyłek pszczeli i jakie ma właściwości. Jest to produkt uboczny powstający po zapylaniu kwiatów, kiedy pszczoły przenoszą do ula mieszankę nektaru i pyłku kwiatowego. Pyłek ma służyć zaspokajaniu potrzeb żywieniowych owadów – dlatego również ludzie zaczęli mu się baczniej przyglądać. Skoro mądre pszczoły wykorzystują go do jedzenia, to znaczy, że my także możemy go jeść i przyniesie nam to wiele korzyści!
Pyłek pszczeli – zastosowanie
Z uwagi na niezwykle bogaty i zrównoważony skład, pyłek pszczeli możemy wykorzystać w naszej codziennej, zbilansowanej diecie. Produkt jest źródłem wielu witamin – A, E, P, B oraz białka, lipidów i węglowodanów. Na uwagę zasługują obecne w jego składzie sole mineralne, biotyna i kwas pantotenowy. To wszystko razem sprawia, że przyjmowanie pyłku pszczelego jest dobre dla ludzi tak samo, jak dla pszczół. Szczególnie zaś w okresie osłabienia odporności oraz wzmożonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Warto jednak wiedzieć, jak spożywać pyłek pszczeli, aby dobrze smakował i odpowiednio się przyswajał.
Jak jeść pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli, aby miał szansę poprawić formę naszego organizmu, powinien być przyjmowany co najmniej przez 2-3 miesiące. Taką kurację zalecają pszczelarze, którzy sugerują jednak konieczność stopniowego wprowadzania produktu do naszej diety. Dlaczego? Bo podobnie jak inne produkty pszczele, pyłek też może uczulić. Warto się upewnić, że alergia nie przeszkodzi nam w nowo opracowanym planie żywieniowym.
Najlepiej jest rozpuścić łyżkę stołową pyłku pszczelego w szklance z letnią wodą i taką miksturę odstawić na noc. Rano pijemy ten koktajl zdrowia, wzmocniony o łyżkę miodu lub sok z cytryny. Pamiętaj o tym, aby przyjmować go na czczo, jeszcze przed śniadaniem.
Nawyk przyjmowania pyłku pszczelego warto zaszczepić we wszystkich członkach rodziny. Również dzieci, które ukończyły 3 rok życia mogą go bezpiecznie stosować, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy ich odporność jest szczególnie wystawiona na próbę.