Wiemy dobrze o tym, że miód to nasz serdeczny przyjaciel w walce o zdrowy, silny organizm oraz piękny i młody wygląd. Pozostaje jeszcze pytanie, który rodzaj miodu sprawdzi się najlepiej i przyniesie najwięcej korzyści. Do wyboru jest wiele produktów – miody lipowe, mniszkowe, wielokwiatowe, spadziowe. Który z nich okaże się największą skarbnicą witamin i składników odżywczych? Podpowiadamy!
Jaki miód jest najzdrowszy?
Nie ma złego miodu, a każdy, który znamy ma mnóstwo cennych właściwości i wspiera organizm. Jednak w zależności od tego, z jakich roślin pozyskiwany jest nektar, możemy mówić o najlepszym dopasowaniu miodu do konkretnych potrzeb naszego organizmu. Oto lista obejmująca najzdrowsze miody w Polsce, z której dowiesz się, jaki produkt stosować, w jakich okolicznościach.
Miód lipowy
Pozyskiwany z kwiatów lipy miód doskonale sprawdza się w czasie przeziębienia. Wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe. Miód lipowy wspiera organizm w walce z objawami grypy i pomaga szybciej zwalczyć infekcję.
Miód gryczany
Ten miód o charakterystycznym ziołowym smaku powstaje z kwiatów gryki. To bardzo zdrowy produkt, którego skuteczność porównuje się do antybiotyków. Pomaga uzupełnić niedobory żelaza, odtruwa i oczyszcza organizm. To najzdrowszy miód dla osób z chorobami wątroby.
Miód nektarowo-spadziowy
Gdy zastanawiasz się, jaki miód jest najbardziej wartościowy, warto sprawdzić produkt nektarowo-spadziowy. Szczególnie dobrze radzi sobie z zaburzeniami ze strony układu moczowego, dezynfekuje, wspiera organizm w powrocie do zdrowia po przebytej chorobie.
Miód wielokwiatowy
Niektórzy uważają, że najzdrowszy miód w Polsce to ten wielokwiatowy. Jest to o tyle prawdą, że produkt świetnie sprawdza się w chorobach alergicznych i innych ze strony górnych dróg oddechowych. Wspiera osoby borykające się z uciążliwym katarem siennym.
Miód faceliowy
Może jest mniej popularny od wyżej wymienionych, jednak gdy szukamy odpowiedzi na pytanie, jaki miód jest najzdrowszy, warto bliżej przyjrzeć się miodowi faceliowemu. Polecany szczególnie przy nadciśnieniu tętniczym i niewydolności mięśnia sercowego. Oczyszcza organizm z toksyn powstających pod wpływem kawy, herbaty, nikotyny czy alkoholu.
Miód akacjowy
Jest niezwykle delikatny i smaczny. Polecany zwłaszcza przy chorobach układu trawiennego. Zapobiega też powstawaniu kamieni nerkowych.
Jaki miód najzdrowszy? Na pewno każdy, który pochodzi z zaufanego źródła. Wybieraj mądrze i postaw na regularne przyjmowanie tego produktu w ramach zbilansowanej diety.