Stosowany jest przede wszystkim ze względu na swoje walory lecznicze. Zawiera witaminy C i B2, a także liczne związki mineralne – w tym potas, fosfor, żelazo czy mangan. Obfituje w antyoksydanty i związki organiczne. Włączenie go do diety pozwala na dostarczenie do organizmu wielu cennych składników. Można go z powodzeniem wykorzystać w formie zamiennika cukru lub innych substancji słodzących. Miód mniszkowy znajduje zastosowanie również w kosmetyce – korzystnie wpływa na cerę i stan włosów.
Główną właściwością miodu mniszkowego, podobnie jak innych miodów, jest działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Miód mniszkowy to świetny lek na przeziębienie oraz grypę. Jeśli przyjmujemy antybiotyki, warto sięgnąć po ten rodzaj miodu, ponieważ ze względu na właściwości mniszka lekarskiego jest on naturalnym probiotykiem. Poza tym miód mniszkowy warto stosować również na dolegliwości reumatyczne oraz przy chorobach serca, wątroby, woreczka żółciowego, ale również przyspiesza gojenie ran i wzmacnia układ odpornościowy. Jego ogromną mocą jest stosowanie go w kuracjach wspomagających leczenie niedokrwistości oraz jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego.
Informacja:
Miód mniszkowy charakteryzuje się jasnokremową barwą przez słomkwą do żółtej. Z czasem ciemnieje ona i staje się bursztynowa. Uznawany jest za jeden z najsłodszych miodów i podobnie jak inne miody wiosenne szybko ulega krystalizacji. Postępuje ona nawet w ciągu tygodnia, tworząc charakterystyczną strukturę drobnokrystaliczną i kremową. Proces ten zachodzi całkowicie naturalnie i zwykle nierównomiernie. Pod wpływem krystalizacji miód nie traci swoich właściwości. Można przywrócić go do postaci płynnej podgrzewając go bardzo powoli do temperatury maksymalnie 40 °C.
Każdy produkt, również ten naturalnego pochodzenia, może wywołać reakcję alergiczną. Ostrożność w stosowaniu nie tylko miodu, ale i innych produktów pochodzenia pszczelego powinny zachować osoby, u których zaobserwowano uczulenie na produkty pszczele oraz osoby chorujące na cukrzycę – przyjmowanie dużych ilości miodu może doprowadzić do wahań poziomu cukru.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT POLSKI. Pozyskiwany w małej pasiece na Sądecczyźnie. Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę.
Reviews
There are no reviews yet.