Jego niezwykła moc to wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za właściwości przeciwzapalne miodów. Ze względu na bogaty skład ma zastosowanie m.in. w leczeniu i zapobieganiu chorób serca, infekcji przeziębieniowych, a także jako wzmocnienie organizmu w stanach wyczerpania i osłabienia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Polecany jest również jako naturalne źródło pierwiastków i mikroelementów w stanach obniżonej odporności organizmu.
Informacja:
Barwa miodu nektarowo-spadziowego różni się w zależności od źródła nektaru i spadzi. Może być złoty, ciemnożółty, ale też zielonkawy czy żółtobrązowy. Smak miodu jest delikatniejszy niż spadziowego, można powiedzieć, że lekko karmelowy.
Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Proces ten zachodzi całkowicie naturalnie i zwykle nierównomiernie od tygodnia do nawet roku. Pod wpływem krystalizacji miód nie traci swoich właściwości. Można przywrócić go do postaci płynnej podgrzewając go bardzo powoli do temperatury maksymalnie 40 °C.
Każdy produkt, również ten naturalnego pochodzenia, może wywołać reakcję alergiczną. Ostrożność w stosowaniu nie tylko miodu, ale i innych produktów pochodzenia pszczelego powinny zachować osoby, u których zaobserwowano uczulenie na produkty pszczele oraz osoby chorujące na cukrzycę – przyjmowanie dużych ilości miodu może doprowadzić do wahań poziomu cukru.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT POLSKI. Pozyskiwany w małej pasiece na Sądecczyźnie. Kupując polski miód, wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę.
Reviews
There are no reviews yet.