Powstaje ze słodkiej i lepkiej wydzieliny drobnych owadów żerujących na liściach oraz igłach drzew. Przezroczyste kropelki pojawiają się na drzewach iglastych (świerku, jodle, sośnie czy modrzewiu) lub liściastych (brzozie, dębie, klonie, wierzbie czy głogu), a następnie zbierane są przez pszczoły i rozpoczyna się proces powstawania miodu. Spadź pojawia się latem, ale niestety nie każdego roku, stąd bywają okresy, w których trudno o miód spadziowy. Dzięki temu wyjątkowemu źródłu pozyskiwania „materiału” na miód finalnie zawiera on sporą dawkę potasu, wapnia, magnezu, sodu, fosforu czy manganu oraz rzadkie biopierwiastki, takie jak srebro, cyna, molibden i wanad. Posiada w składzie również enzymy, aminokwasy oraz witaminy A, C, B2, B6, PP i K.
Miód spadziowy ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz przeciwbakteryjnie. Jest niezwykle pomocny w profilaktyce i leczeniu schorzeń dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, w chorobach serca i naczyń krwionośnych, a nawet nerwic. Sprawdzi się bardzo dobrze jako wzmocnienie w okresach rekonwalescencji oraz w przypadku anemii i pracy w szkodliwych dla zdrowia warunkach. Miód spadziowy jest również bardzo dobrym środkiem na bezsenność i niepokój. Oprócz zastosowań leczniczych sprawdzi się także jako kosmetyk — zmiękcza i wygładza skórę i przywracając jej naturalny blask. Ponadto koi podrażnioną i wrażliwą skórę i działa rozświetlająco, dzięki czemu skóra wygląda na bardziej promienną i wypoczętą.
Informacja:
Miód spadziowy posiada intensywny, żywiczny aromat i smak, a jego barwa zaczyna się od ciemnozłotej przez brunatną aż do ciemnej butelkowej bardzo głębokiej.
Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Proces ten zachodzi całkowicie naturalnie i zwykle nierównomiernie od tygodnia do nawet roku. Pod wpływem krystalizacji miód nie traci swoich właściwości. Można przywrócić go do postaci płynnej podgrzewając go bardzo powoli do temperatury maksymalnie 40 °C.
Każdy produkt, również ten naturalnego pochodzenia, może wywołać reakcję alergiczną. Ostrożność w stosowaniu nie tylko miodu, ale i innych produktów pochodzenia pszczelego powinny zachować osoby, u których zaobserwowano uczulenie na produkty pszczele oraz osoby chorujące na cukrzycę – przyjmowanie dużych ilości miodu może doprowadzić do wahań poziomu cukru.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT POLSKI. Pozyskiwany w małej pasiece na Sądecczyźnie. Kupując polski miód, wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę.
Reviews
There are no reviews yet.